Lønnsomhet

Velg side

Hvor lønnsomt er det å installere solcelleanlegg...

Lønner det seg å installere solcelleanlegg ?
Dette er et spørsmål de fleste vil stille seg før de gjør en stor investering.
Frem til høsten 2021 var det et moderat salg av solcelleanlegg i Norge helt til strømprisene begynte å skyte i været. Den gang så var strømprisen inkludert nettleie og alle kostnader  på ca. 1 kr pr. kWh. Et anlegg var da innspart på ca. 15 år ( 10 kW anlegg med en kost på 150 000,-). 

Fra høsten 2021 så skjøt prisene i været og 2022 ble et ekstremår når det gjaldt salg av solcelleanlegg. Mange spår minst like mye pågang i 2023 da strømprisene er spådd til å være høye i flere år fremover.

En moderat antagelse vil være at snittprisen på strøm vil ligge på 2 kr inkl. nettleie i årene fremover.  Det vil si at et anlegg er innspart på ca. 7,5 år i stedet for 15 år.
Levetiden på solcellene er minst 30 år og man får produksjonsgaranti for 25 år på de fleste paneler. Noen produsenter har til og med 30 års garanti.  
Det betyr at du faktisk kan tjene inn igjen anlegget etter 7,5 år og deretter tjene det inn 3 ganger til før det kanskje har gjort nytta si…

Man må dog påregne et skifte av inverter i løpet av levetiden. Dette vil bli et lite minus i regnestykket. På et 10kW anlegg vil dette koste ca. 25 000 ink. mva.
For de som ikke vet hva en inverter er: Det er en boks som gjør om strømmen fra taket (likestrøm) slik at den kan sendes ut på vanlig strømnett ( vekselstrøm ).
​​​​